Árad a Kraszna, elrendelték a készültséget


Az elmúlt napok csapadékos időjárásának hatására a Kraszna folyón árhullámok indultak el, ezért a magyarországi szakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön a Facebook-oldalán.


Azt írták: Romániában, Domahidánál másodfokú készültségi vízszinten tetőzött a folyó szerda este. Magyarországon várhatóan 500 centiméter körül fog tetőzni a folyó Ágerdőmajornál.

Kitértek arra is, hogy az előző időszakok szélviharai hatására az országhatár és a Kraszna közötti részen az OVF felmérése alapján összesen csaknem 1900 köbméternyi fa dőlt meg, sok helyen akadályozva a vízfolyást; a folyó jellegéből adódóan egy-egy nagyobb méretű fa hossza a meder szélességét is eléri, így erősen korlátozza a víz továbbfolyásának lehetőségét. A fák több helyen megindították a part bemosódását és úgynevezett mederelfajulásokat okoztak, helyszíntől függően 50-60 centiméter visszaduzzasztással.

Különösen veszélyesek a kisnyílású hidaknál feltorlódott fák, ezért az igazgatóság szakemberei a károk megelőzése érdekében a kritikus helyeken megkezdik azok eltávolítását – közölte az OVF.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések