A banda ötmillió doboz adózatlan cigarettát terített a fővárosban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói és a NAV Bevetési Igazgatóságának járőrei Budapesten a csempészcigi átadása közben érték tetten a nyíregyházi eladókat és a helyi orgazdát: a banda mintegy ötmillió doboz adózatlan cigarettát terített a fővárosban.

A bűnözőknél tartott házkutatásokon ötvenezer doboz cigaretta és negyvenmillió forint készpénz került elő. A nyomozók találtak még húsz bontatlan, alsó kategóriás, úgynevezett „munkás" mobilt is, a hálózat tagjai ilyen telefonokon tartották a kapcsolatot.

A NAV munkatársai a mintegy ötvenmillió forint értékű cigarettát, a szállításhoz használt járműveket, az illegális bizniszhez köthető negyvenmillió forint készpénzt és a mobiltelefonokat is lefoglalták.

A beszerzett bizonyítékok szerint a nyírségi nepperek körülbelül 500 alkalommal, fuvaronként tízezer doboz cigit szállíthattak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből Budapestre. Bevett módszerük volt, hogy az illegális dohánnyal megrakott jármű előtt pár kilométerrel egy őrszem haladt, aki az esetleges ellenőrzésekre a mögötte közlekedőt időben figyelmeztetni tudta.

Az ügyben három személyt hallgattak ki gyanúsítottként, közülük ketten letartóztatásban vannak. A NAV üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz – tájékoztatta lapunkat Simon Béla őrnagy, sajtóreferens.