Megyénkben két halálos áldozatot követelt a kerékpáros kutyasétáltatás

Bár ahhoz, hogy valaki kerékpárral közlekedjen, jogosítványra nincs szüksége, azonban ismernie kell több közlekedési szabályt annak érdekében, hogy biztonságban elérje az úti célját ő is és a vele együtt közlekedők.

Nyíregyházán és a megyében is egyre több a gyalog- és kerékpárút, ahol egyszerre közlekedhetnek a gyalogosok és a kerékpárosok. Az ilyen utak használatára is szabályok vonatkoznak, melyek a zavartalan közlekedést és a balesetek megelőzését szolgálják. Egy vádemelés apropóján nem csak a konkrét ügyről kértünk tájékoztatást dr. Szi­lágyi Lászlótól, a megyei főügyészség sajtószóvivőjétől.

Biciklivel ütött biciklist

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint egy szatmári férfi – aki egyébként egyik szemére nem lát, a másikkal pedig csak gyengén – 2018 júliusában egyik reggel a település főutcájával párhuzamosan kiépített gyalog- és kerékpárúton haladt, amikor szembe jött vele kerékpárjával a sértett, aki szabályosan, az úttest jobb széléhez húzódva közlekedett.

A férfi áthúzódott a bal oldalra, amit észlelt a sértett, és lassítás közben kiabált a férfinak, hogy húzódjon jobbra. Az ismételt felszólítás sem volt eredményes, ugyanis a vádlott a sértettnek kormányozta a kerékpárt, amitől az kerékpárjával az út melletti betonozott árokba borult, eltört a karja, több zúzódást szenvedett, a sérülései 8-10 hét alatt gyógyultak meg – ismertette az esetet a sajtószóvivő.

– Az ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja a férfit, akivel szemben elzárás büntetés kiszabására tett indítványt, ami 90 napig is tarthat.

– A viszonylag szigorú ügyészi indítványra azért van szükség, mert a vádlott közlekedési bűncselekmény miatt már volt büntetve, ráadásul közlekedési szabálysértések miatt is többször felelősségre vonták az elmúlt időszakban – tette hozzá dr. Szilágyi László.

Mobilozni tilos!

Bár ahhoz, hogy valaki kerékpárral közlekedjen, jogosítványra nincs szüksége, azonban ismernie kell több közlekedési szabályt annak érdekében, hogy biztonságban elérje az úti célját ő is és a vele együtt közlekedők. Ezeket a szabályokat gyermekkorunktól tanuljuk a családban, az óvodában, az iskolában és a mindennapokban az utcán.

A KRESZ előírásai közül nagyon fontos, hogy manapság, amikor mindenki rendelkezik mobiltelefonnal, azt ne tartsa a kezében kerékpározás közben, mert ez rendkívül veszélyes.

A kerékpáros is csak akkor vehet részt a forgalomban, ha a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van. Ugyanakkor nem tiltja a KRESZ, hogy a kerékpáros szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol legyen. Éppen ezért ha a rendőr azt észleli, hogy az alkoholt fogyasztó kerékpáros már nem tud biztonságosan közlekedni, akkor nem ittas vezetés szabálysértésért, hanem a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megszegéséért fogja eljárás alá vonni – sorolta dr. Szilágyi László.

Érvényes a „jobbra tarts"

A gyalog- és kerékpárúton kizárólag gyalogosok, kerekesszékesek és kétkerekű kerékpár közlekedhet. Ha van felfestett sáv az ilyen úton, akkor mindenkinek a részére kijelölt területen kell közlekednie, azaz a gyalogosnak a gyalogossávban, a kerékpárosnak a biciklissávban. Nagyon fontos, hogy a jelzőtáblák és az útburkolati jelek a kerékpárosokra is érvényesek, azokat a bringásoknak is be kell tartaniuk.

Kevesen tudják, hogy a gyalog- és kerékpárúton a kerékpárosok legnagyobb sebessége a 20 km/h, azaz száguldozni – ne adj' isten, versenyezni – nem ajánlatos, mert az veszélyezteti a többi kerékpárost, illetve a gyalogosokat.

Ahol önálló kerékpárutat jelöltek ki, ott nagyobb sebességgel is lehet közlekedni, mégpedig legfeljebb 30 km/h-val.

A gyalog- és kerékpárúton is érvényes a „jobbra tarts" szabálya, azaz a kerékpárral a menetirány szerinti jobb oldalon kell közlekedni, a szemben elhaladó járművek között megfelelő oldalsávot kell tartani, és szükség esetén az egymással szemben közlekedő kerékpárosoknak az úttest széléhez kell húzódniuk.

Nagyon fontos, hogy a gyalog- és kerékpárúton a kerékpárosok a gyalogosforgalmat nem akadályozhatják és nem veszélyeztethetik. Ez a szabály több dolgot is magába foglal, így azt, hogy ha a kerékpáros gyalogossal találkozik, szükség esetén csengő használatával jelezze közeledtét, megfelelően válassza meg a sebességét, az esetleg egymás mellett azonos irányba haladó kerékpárosok ne szorítsák le a gyalogost a részére kijelölt sávból.

Tilos kerékpárral állatot vezetni, hiszen az állat bármikor félreránthatja a pórázt tartó gazdáját, a kerékpár irányíthatatlanná válik, és bekövetkezik a baleset. Jellemzően a kutyájukat „sétáltatják" így a gazdik. Megyénkben két halálos áldozatot is követelt az ilyen szabálytalan kerékpározás az elmúlt években. Az egyik esetben az eb a vonat elé rántotta a gazdáját, míg a másikban egy arra haladó gépkocsi elé.

– Még nagyon sok szabályt lehetne ismertetni a kerékpárosok közlekedésével kapcsolatban, de a gyalog- és kerékpárutak elterjedése miatt talán ezek a legfontosabbak – tette hozzá a megyei főügyészség sajtószóvivője.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések