Tiszavasvári vadásztársasága kiállítást rendezett a vadászok munkájáról.
Kint a szabadban, a természetben érzi magát az ember, ha megtekinti azt a kiállítást, amelyet a tiszavasvári Szikra Vadásztársaság rendezett a helyi Vasvári Pál Múzeumban. Az egyik sarokban ugyanis dioráma keretében kitömött fácánok, tőkés récék, szalonkák fogadják az érdeklődőket, míg egy másik helyen a bokrok tövében egy kis vadmalac keres menedéket. 

A vadásztársaság életét bemutató tárlaton láthatnak még az érdeklődők fegyvereket, trófeákat és fényképeket is. A kiállítás keddi megnyitóján Sipos Ibolya alpolgármester köszöntötte a vendégeket. Mint a bevezetőben elmondta, számára eddig a vadászat férfias tevékenység volt, majd Peter Wohlleben egyik gondolatát idézte: „Sem a fűnek, sem a fiatal fáknak nincs ínyére, ha a tehenek vagy az őzek lakmároznak belőlük. Mindegy, hogy egy farkas tép-e szét egy vaddisznót, vagy egy szarvas legel-e le egy tölgyfamagoncot – mindkét eset fájdalommal és pusztulással jár.”

– Én is ezt gondoltam, de rájöttem, hogy a vadászat nem erről szól; a vadászat elsődleges célja a természet védelme, a természet harmóniájának fenntartása. A vadászatról korábban kialakított sztereotípiákon szeretne változtatni a Szikra Vadásztársaság ezzel a kiállítással, amelynek célja a vadásztársaság munkájának megismertetése, a vadászat népszerűsítése.

Csökkentek az élőhelyek

A köszöntő gondolatok után Nácsa Balázs, a Szikra Vadásztársaság elnöke szólt a civil szervezet megalakításáról és tevékenységéről.

– A II. világháború után jelentősen lecsökkent a vadállomány Tiszavasvári térségében is, s néhány lelkes ember éppen azért hozta létre 1948-ban a vadásztársaságot, hogy visszatérjen az élet a vadak világába is.

Az első évtizedekben a földművelésnek és a birtokszerkezetnek köszönhetően apróvadas területtel rendelkezett a vadásztársaság, szép állomány lett fácánból, nyúlból, vízi szárnyasokból, majd a mezőgazdaság és a birtokszerkezet átalakulása után vegyes vadállományú lett a területünk, megjelent nálunk az őz és a Tiszadobról származó dámszarvas is.

Az élőhely csökkenésével, a sok vegyszer felhasználásával, a mezőgazdasági gépek sokaságával ismét gyérült az állomány – tájékoztatta az érdeklődőket a vadásztársaság vezetője.

Támogatást nyertek

– Éppen azért pályáztunk a vadgazdálkodási támogatásra, hogy javuljon területünkön az apróvad állománya. Az elnyert támogatásból alakítunk ki vadlegelőt, lesz csapdázás, valamint kihelyezünk a területünkre az apróvad számára etetőket és itatókat is.

A két hónapig megtekinthető kiállítást a vadásztársaság két hivatásos vadásza, Róka Bence és Kovács Levente rendezte be. A keddi rendezvényen több előadás is elhangzott, amelyekre a Horgász, vadász oldalunkon még majd visszatérünk.