Az agrárkamara megyei elnöke szorgalmazza a víztest minősítések újra gondolását.
– Szabolcs megye az egyik legjelentősebb mezőgazdasági térség az országban, amit az adatok is alátámasztanak – bocsátotta előre mindjárt Kovács Lajos, a megyei kormányhivatali irányítás alatt dolgozó Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály főosztályvezetője azon a kerekasztal beszélgetésen, amelyet szerkesztőségünkben rendeztünk a hét elején. S ha már a számszaki adatoknál tartottunk, a főosztályvezető mindjárt sorolta is:

Nagy volt az érdeklődés

– Amikor a területalapú támogatásokról esik szó, fontos elmondani, hogy a mi megyénkben – mintegy 80 ezer magánszemélyt, céget, önkormányzatot, egyházat és civil szervezetet vettünk nyilvántartásba. Ebből 2017-ben 22.363-an nyújtottak be egységes kérelmet, ezen belül a már említett területalapú támogatásra 21.886 termelő jelzett pályázati igényt. Nálunk különösen nagy volt az érdeklődés a Vidékfejlesztési Programon (VP) belül meghirdetett pályázatok iránt is, szinte nincs olyan jogcím, ahová ne pályáztak volna az itteni gazdák, az országosan beadott kérelmek 18-40 százaléka innen került ki. Két pályázatot még borászati jogcímen is benyújtottak, s mindkettő nyert is.

Kovács Lajos elmondta: ültetvénytelepítésre az országos pályázók több mint 40 százaléka megyénkből pályázott, hasonló érdeklődés kísérte a fiatal gazdáknak, valamint az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai témákban kiírt programokat. Az utóbbinál a nyerési arány megyénkben (75 százalék) országosan is átlag feletti (országosan 25 százalék).

– S hogy az eredményekről is beszéljünk – folytatta – 2.123 nyertes pályázat érkezett be beruházásra, ami közel 67,7 százalékos nyerési arányt mutat nálunk, ezzel 55 milliárd forinttal gazdagítva a megyét. S hogy a kifizetésekről is szót ejtsünk – mert a gazdák szemében természetesen ez a legfontosabb –, 41 termelési jogcímet érintően 29 milliárdot már kézhez kaptak a gazdák, s várhatóan március 31-éig az utolsó fillér is a számlákra érkezik, ha csak örökösödési problémák, vagy más adatváltozások közbe nem lépnek.

Új gépek, ezer pályázattal

Kovács Lajos más felmerülő aktuális kérdésekhez is hozzászólt, az öntözés fontosságára hívta fel a figyelmet. Az, hogy a Vidékfejlesztési Programba az öntözést támogató pályázat bekerülhetett, az a jelenlegi kormányzat nagyon erős agrárpolitikai tevékenységének köszönhető. Egyébként a jövőbe derűlátóbban tekint másoknál. A kertészeti ágazat az elmúlt időszakban új gépekhez juthatott közel 1000 nyertes pályázat révén. A kertészeti gépbeszerzésre, az ültetvénytelepítésre és hűtőház korszerűsítésre már eddig 14 milliárd forint érkezett a térségünkbe, s ehhez vehetjük hozzá az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások támogatására kiírt pályázati lehetőséget (pl. jégesőkár, fagykár megelőzése), akkor nincs okunk panaszra.

Erre a jogcímre április 8-áig még lehet pályázatot benyújtani. A főosztályvezető szerint ezen a területen is megjelent a munkaerőhiány. Elismerte viszont, hogy beszélni kell a gazdák elöregedéséről is. – A Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően a megye 5-10 év múlva is a gyümölcstermesztés fellegvára lesz – zárta mondandóját Kovács Lajos.

A régi helyen dolgoznak

– Itt szeretném felhívni a megye termelőinek, és minden pályázó figyelmét arra, hogy a 2017-es, év eleji átalakítást követően a megyei volt MVH kirendeltségeket a megyei kormányhivatalok szervezeti egységeibe integrálták, ezért a megyei államkincstárral semmi nemű függőségük nincs -figyelmeztetett Kovács Lajos. – Továbbra is a főosztályunk illetékességébe tartozik a támogatási és kifizetése kérelmek ügyintézése, ezért arra kérem a pályázóinkat, hogy ha ügyeik intézésében nem szeretnének időveszteséget szenvedni – mert nem az illetékes hivatalhoz nyújtják be kérelmeiket vagy kifogásaikat –, akkor minket, a volt MVH-t keressék, és mi továbbra is állunk minden kedves ügyfelünk rendelkezésére a régi helyünkön: a Zöld Irodaházban.