Szombattól készenlétben álltak megyénk három pontján is a speciális katonai járművek.
A Honvédelmi Minisztérium kezdeményezésével felderítő repülésen térképezte fel Nyíregyháza-Nyírtelek térségében a bokortanyákat és környéküket vasárnap Román István. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízott mellett a Magyar Honvédség MI 8-as helikopterében dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka vett részt a pontos helyzetértékelésben.

– A felderítő repülés segített felmérni az utak állapotát, a hóhelyzetet, ellenőrizni a mozgásokat a tanyákon. Megnyugtató volt látni például, ha a kémény füstölt, mert jelezte: az ott lakók fűtenek, biztonságban vannak – nyilatkozott lapunknak a látottakról a landolást követően Román István.

A kormánymegbízottól azt is megtudtuk: vasárnap, a kora délutáni órákban a távolabbi, kieső részeken három olyan tanya volt, amelyet nem, vagy csak nagyon nehezen lehetett megközelíteni. A hóeltakarítási munkát nagyban akadályozta a hófúvás.

– A 2013-as hasonló helyzet tapasztalataiból kiindulva megtettük a szükséges előkészületeket, s az időjárási előrejelzés alapján már szombaton megyénkbe vezényeltek olyan speciális honvédségi járműveket, amelyek rendkívüli helyzetben is készek és képesek azonnal segítségre sietni – szolgált további fontos információkkal Román István.

Ezeket a katonai járműveket megyénk három pontján: Kisvárdán, Nyírbátorban és Ófehértón állomásoztatták, a légi felderítést követően utóbbi helyszínről az egységet vasárnap délután átvezényelték Nyírtelekre.