„Több ismerősömtől is azt hallottam, hogy a „vörös kód” riasztás arra is lehetőséget ad, hogy a hajléktalanokat minden áron beszállítsák valamilyen szállásra. Én kételkedve fogadtam mindezt, de érdemes lehet utánajárni – telefonált szerkesztőségünkbe egy nyíregyházi olvasónk, mi pedig rákérdeztünk.
Visszatérő ellenőrzés

– A rendőrség erőszakkal senkit nem kötelezhet arra, hogy akarata ellenére melegedőhelyre menjen – tájékoztatta lapunkat dr. Fedor Rita rend­őr őrnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, aki hozzátette: ellenben a rendkívüli időjárási körülményekre tekintettel a rend­őrség is fokozott figyelmet fordít a közterületen, fedél nélkül élő személyekre.

– Rendszeresen és visszatérően ellenőrzik azokat a közterületeket, ahol fedél nélkül élők tartózkodnak. A rendőrök meggyőződnek állapotukról, körülményeikről és igyekeznek meggyőzni őket arról, hogy saját biztonságuk érdekében vonuljanak be a melegedőhelyre. Szükség esetén (kihűlt, vagy kihűlés közeli állapotban talált személy esetén) értesítik kollégáim az életmentés, a szakszerű egészségügyi ellátás érdekében a mentőszolgálatot; és/vagy a meleg ruhákkal, pokrócokkal és meleg itallal ellátás, a melegedő helyre vonulásra a meggyőzés, a szállítás érdekében a karitatív szervezetek (pl. Periféria Egyesület) munkatársait.

Nem megy, ha nem akar

– Nagyon fontos, hogy ebben a nagyon hideg időben az otthon nélkül maradt, közterületen élőket meleg és biztonságos helyen helyezhessük el, de a szociális munkások sem kényszeríthetnek arra senkit, hogy akkor is bemenjen a melegedőbe vagy az éjszakai szállásra, ha nem akar – erősítette meg lapunknak dr. Szoboszlai Katalin, a Periféria Egyesület elnöke. – Azokat a hajléktanokat, akik a kinti lét mellett döntenek, a kollégáink nappal és éjszaka is többször felkeresik. Folyamatosan kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy meleg ruhát, takarót, forró teát és élelmet kapjanak – tette hozzá az elnök.