A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatott nyomozást gondatlanságból elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt G. István 61 éves nyíregyházi lakos ellen.
A nyomozás adatai szerint a férfi elmulasztott megfelelően gondoskodni a tartós betegsége miatt fekvőbeteg feleségéről, aki ennek következtében elhalálozott 2016. december 20-án. A férj gondnoksága alatt álló asszony nem volt képes ellátni önmagát, a férfi pedig elhanyagolta és az otthonuk melegéről sem gondoskodott a hideg téli időjárási körülmények alatt. Az asszonyt kihűlt, eszméletlen állapotban vitték kórházba a mentőszolgálat munkatársai, ahol az egészségügyi ellátás ellenére életét vesztette.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében kezdte meg a haláleset körülményeinek vizsgálatát, amelynek adatai alapján bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel, ezért a rendőr-főkapitányság büntetőeljárást folytatott le.

A nyomozás alatt a rendőrök megállapították, hogy az asszony gondnokaként a férj nem biztosította felesége számára az alapvető higiéniát, a fűtött lakást. A büntetőeljárás adatai alapján a férfi kötelezettségeinek elmulasztása ok-okozati összefüggésben álltak az asszony halálának bekövetkezésével.

A rendőrök G. Istvánt emberölés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki 2017. november 23-án. A gyanúsítottat bűnügyi őrizetbe vették és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására, amit az illetékes bíróság elrendelt és a nyomozás teljes időtartama alatt fenntartott.

A nyomozó hatóság a büntetőeljárást befejezte és az ügyben keletkezett iratokat a napokban vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság