Reneszánszát éli a ­francia kultúra és a nyelv oktatása a patinás kisvárdai középiskolában.
Északkelet-Magyarország egyik oktatási, tudományos és kulturális fellegvárában, a magyar felvilágosodás elindítójáról elnevezett Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium intézményében 84 tanuló foglalkozik nap mint nap Molière nyelvének elsajátításával.

A legújabb módszerekkel

Tavaly szeptember óta Bujdosó Tamás László történelem-francia szakos tanár foglalkozik a Besi diákjainak pallérozásával, s munkája során törekszik arra, hogy a hagyományos pedagógiai eszközök mellett a legújabb módszerek alkalmazására is sor kerülhessen. A középiskola speciális tanterme, az úgynevezett Samsung Smart School-terem minőségi tabletjeivel, óriásképernyőjével, villámgyors internetkapcsolatával és a kifogástalanul működő Samsung-szoftverekkel tág teret nyújt a 21. századi modern nyelvoktatáshoz.

A napokban tett látogatásuk során erről a Besibe érkező francia vendégek is megbizonyosodhattak.

Dr. Veres Ferenc, aki jelenleg többek között a Nyíregyházi Egyetem nyelvvizsgahelyének szakmai vezetője, valamint a ProLearning ­on-line idegennyelv-oktató rendszer koordinátora, egy francia hölgy és egy francia úr társaságában érkezett látogatóba az évszázados intézmény falai közé.

Ismerkedés az oktatással

Bruno Jay filozófia professzor és nemzetközi kapcsolatokért felelős megbízott, valamint Manon Turlier másodéves mesterszakos hallgató, a dijon-i Burgundiai Egyetem Tanárképző Karáról érkeztek hazánkba, hogy a Nyíregyházi Egyetem Tanárképző Karával kötendő szerződéseket előkészítsék. Mindeközben több megyénkbeli iskolában is tájékozódtak a magyar oktatási rendszer működéséről.

A vendégek előbb a Bessenyei Gimnázium Béres Laboratóriumát tekintették meg, majd részt vettek egy francia bemutatóórán, ahol a 9. és 11. évfolyamos tanulók csillogtatták meg tudásukat. Ezután Manon Turlier gyakornoktanár órája következett, amelyen a gimnázium 10. és 11. évfolyamos tanulói vettek részt. A francia vendégek elismerésüket fejezték ki a látottakkal és hallottakkal kapcsolatban, s további sikereket kívántak.

Összemérik tudásukat

A munka a Besiben természetesen nem áll meg ezután sem, hiszen a napokban a francia iránt különösen érdeklődő általános iskolásokat látták vendégül, majd kora tavasszal a kisvárdai tankerület középiskoláiban franciát tanuló diákok mérhetik össze tudásukat.

VIA: szon.hu