Koppenhágában bemutatták a magyar zenei kultúra egy szeletét.
Dániában vendégszerepelt a napokban a Pro Musica Leánykar Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével.

Dán uralkodók nyughelye

Az utazás előzményeinek felelevenítésében bizony jócskán vissza kell ugrani az időben. Jó negyedszázaddal ezelőtt történt ugyanis, hogy a Cantemus Gyermekkar Kanadában megismerkedett Hellebrandt Lászlóval, aki abban az időben Magyarország kanadai nagykövetségének a munkatársa volt. A diplomata azóta is nagy rajongója a Nyíregyháza büszkeségének számító énekkaroknak. Jelenleg a dán fővárosban teljesít nagyköveti szolgálatot, és kitartó szervezőmunkával sikerült elérnie, hogy kapcsolódva a reformáció 500., valamint Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50. évfordulójához, a Pro Musica leánykar koncertet adhasson Koppenhágában is.

Az első koncert helyszíne február 23-án a Roskilde katedrális volt, amely Dánia legimpozánsabb temploma, egyben a dán nép legősibb szakrális helye. Az UNESCO világörökségi státusszal rendelkező székesegyház valamennyi dán uralkodó nyughelye.

Az egyik legszebb templom

A másnapi nagyszabású hangversenynek a koppenhágai Holmens Kirke adott otthont. Ez az egyik legszebb templom Koppenhágában. Itt keresztelték meg a királynőt 1940-ben, akárcsak Frigyes dán királyi herceg és Mária dán királyi hercegné ikergyermekeit 2011-ben.

A koncertek nemcsak egy régi barátság megünneplését jelentették, hanem egyben lehetővé tették a magyar zenei kultúra egy szeletének magas szintű bemutatását is.

A műsorban többek között Kocsár Miklós, Karai József és Kodály Zoltán művei csendültek fel.