Az európai szövetség által elismert Bakosiné Szenczi Erikának igazi meglepetésben volt része.
Biztos meglepődik olyankor az ember, amikor sportága európai szövetségének elismerését veheti át. Ha csak valaki el nem fecsegte Bakosiné Szenczi Erikának, hogy mi vár rá a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) évzáró díjátadó gáláján, hiszen férje, Bakosi Béla, és fia, Péter is a jutalmazottak között volt.

– Teljes meglepetés volt minden, semmiről sem tudtam – mosolygott a Nyíregyházi Sportcentrumnál dolgozó edző. – Azt hittem, Leveleki Bence idei eredményei miatt vagyok hivatalos a gálára, de amikor láttam, hogy az európai olimpiai fesztiválon – ahol tanítványom a hatodik lett távolugrásban – szereplők nem érintettek, akkor meg arra gondoltam, biztos Péter fiam kapcsán hívtak meg. Aztán sehogyan sem akartam sorra kerülni, mígnem a végén jött a nem mindennapi elismerés.

Az indoklás ilyenkor részletes, de nyilván az érintett is tartott egyfajta számvetést, hogy mivel is érdemelte ki az európai szövetség elismerését.

– Ehhez elég volt végignézni az asztaltársaságom, amelynek tagja volt Helebrandt Máté, Szikszai Róbert vagy éppen Peti fiam – felelte Bakosiné. – Ők mindannyian nálam kezdték az atlétikát, de említhetném még Kaptur Évát, Móré Győzőt vagy éppen Fábri Annát, újabban pedig Leveleki Bencét.

Érdekes, mert ezeket a versenyzőket nem Bakosinéval azonosítjuk. Fel lehet azt dolgozni, hogy a reflektorfénybe már mások irányításával kerülnek a nevessé vált versenyzők?

– Bennem nincs is ilyen ambíció, meg aztán az én feladatom az, hogy megszeretessem a gyerekekkel az atlétikát, minél sokoldalúbb képzést nyújtsak nekik, aztán pedig kerüljenek a megfelelő kezekbe – így az egykori távolugró. – Sokan a férjemnél folytatják pályafutásukat, vagy éppen Széles Imrénél, a dobókat pedig Kerekes Lászlóékhoz irányítom. Ha pedig Béla távol van, akkor előfordul, hogy én tartok nekik edzést, így nem szakadt meg velük a kapcsolat. Amúgy pedig rengeteg szeretetet kapok manapság is ezektől a fiatal sportolóktól, jól esik, hogy a sikereiknél rendre megemlítik a nevemet. Helebrandt Máté pedig minden húsvétkor eljön meglocsolni.

Tényleg: hogyan lett gyalogló a riói olimpiára is készülő sportolóból?

– Szomszédunk, ifjabb Szálkai Pál, a legendás Szpari-szurkoló, Szálkai Pali bácsi fia ajánlotta a figyelmünkbe – meséli Bakosiné Szenczi Erika. – Gyerekként még nem szakosodnak gyaloglónak a versenyzők, így Máté középtávfutónak számított, de az igazat megvallva, nem voltak kiemelkedő eredményei. A kitartásának, a hitetetlen szorgalmának azonban meg lett az eredménye, ő a jelenlegi egyetlen biztos olimpikonunk.

Azt nem nehéz kitalálni, hogy Bakosi Pétert ki irányította az atlétikapálya irányába…

– Tévedés, Petinél szándékosan nem erőltettük, hogy ezt a sportágat válassza. Aztán, amikor a tévében látta a magasugrókat, azt mondta, hogy ő is megpróbálja, és majdhogynem tökéletes volt a technikája elsőre is – emlékezett a kezdetekre az anyuka.

Az elmúlt évek generációja kiemelkedő volt Nyíregyházán, de látni-e már az utánpótlást.

– Igen, most megint vannak nagyon tehetséges „gyerekeim”, azt hiszem megtaláltam az új Leveleki Bencét is. Nevet szándékosan nem mondanék, de sok örömünk lehet majd az új reménységben és társaiban is.