Az önkormányzatok, a civil és karitatív szervezetek közösen harcolnak a szegénység ellen.

A szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította október 17-ét az ENSZ közgyűlése 1992-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a szegények problémájára, ugyanis érdekérvényesítő képességek hiányában a nélkülözők hangja egyre halkabb.

Magyarországon a gyermekek, az idősek, az alacsony iskolázottságúak, a kistelepüléseken élők, a romák, a betegek és a fogyatékossággal élők a szegénység szempontjából legveszélyeztetettebb csoportok. Összeállításunkban annak jártunk utána, a szegénység elleni küzdelem terén mit tudnak tenni az önkormányzatok, a különböző egyesületek és az egyházi karitász szervezetek.
 
Részletfizetést kérhetnek

– Sajnos, a vásárlóerőt tekintve országos szinten az utolsó helyek egyikét foglaljuk el immár évek óta. Ez is jelzi, hogy milyen szegénységben élnek Kántorjánosi lakói – mondta el érdeklődésünkre Pavelcsák István, a település polgármestere, s kifejtette: a településen az önkormányzat a legnagyobb munkáltató, ezért nagy segítség az itt élő emberek számára a Start munkaprogram, mert mégis csak több pénzt kapnak kézhez, mintha a 22 800 forintos segélyből kellene megélniük. A 102 közmunkásunk közül 32 a mezőgazdasági projektben dolgozik, értékteremtő munkát végeznek, többek között zöldséget termesztenek.

– Ingyen nem osztogathatjuk szét ezeket a terményeket, a lakosság nagykereskedelmi áron juthat hozzájuk, akinek pedig nincs pénze, annak lehetősége van részletfizetésre. A tavalyi évhez hasonlóan az idén is igényeltünk szociális tűzifát. Az önkormányzatnak is van tűzifája, de ingyen azt sem adhatjuk, el lehet vinni részletfizetéssel. Sokan keresik meg a hivatalt azzal, hogy még kenyérre sincs pénzük, nekik az átmeneti segélyből nyújtunk támogatást. Közeledik a tél, ezért különösen ügyelünk arra, hogy a községben senki se fagyjon meg, senki sem haljon éhen. Nagyon bízom abban, hogy lesz még fellendülés, lesznek még építkezések, talán lesznek új munkahelyek is, mert csak akkor csökkenne a mélyszegénységben élők száma – tette hozzá Pavelcsák István.

Szarkáné Kövi Márta, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója konkrét számadatokkal szolgált: míg 2011-ben több mint 26 ezer segélykérő fordult hozzájuk és 33 millió forint értékben osztottak szét közöttük adományokat, addig 2012-ben 33 600-an kérték a segítségüket és közel 30 millió forintból támogathatták a rászorulókat.

– Nyíregyházán kéthetente, míg a megye hét területi szervezeténél havonta osztjuk szét a lakossági gyűjtésből és a cégek, valamint a VPOP adományaiból összegyűlt felajánlásokat. Karácsonyhoz közeledve mindig többen keresnek fel bennünket, így mint minden évben, most is kiemelten készülünk az ünnepre, a ruha- és édességadományok mellett élelmiszer-előállító cégeket keresünk meg segítség reményében.
 
Tej és kenyér

Szakáné Kövi Márta az Amerika Ház Alapítvánnyal közös Gyermekszáj programról is beszámolt.

– A beregi térség 9 hátrányos helyzetű településén amerikai szponzorok támogatásával december 31-éig 230 családnak segítünk: hetente összesen 2050 liter tejet és 1025 kilogramm kenyeret osztunk szét. A Vöröskereszt a szeretet ünnepe előtt nagy figyelmet fordít a munkanélküliekre, de iskolakezdés előtt önkéntesek segítségével gyűjtöttek olyan intézmények számára, ahol sok szegény diák tanul, és többek között támogatják a beteg gyermekek életminőségét javító eszközök vásárlását is.
Enyhíteni a problémákon

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász a lehetőségeihez képest igyekszik minden támogatást és segítséget megadni a szegényeknek.

– Azt tapasztalom, hogy évről évre nő a régióban a rászoruló családok száma – kezdte Gégény Béla, a karitász igazgatója. – Ehhez csak egy mutató: míg 2006-ban 9500 család jutott a segítségünkkel élelmiszer-adományhoz, addig az ez a szám az idén 21 500-ra nőtt. Azt hiszem, ez önmagáért beszél. Mindenkinek mi sem tudunk segíteni, de igyekszünk a hátrányos helyzetű és a létminimum alatt élő családok és a kisnyugdíjasok terhein enyhíteni. Az egyházmegyében 54 karitászcsoport működik, ők mérik fel a hozzájuk tartozó településeken, hogy kiken tudunk segíteni, amihez az önkormányzatok is maximálisan partnerek – mondta Gégény Béla, aki leszögezte: megoldani sajnos nem, csak enyhíteni tudnak a problémákon.