A gyermekkorúakat nem lehet kihallgatni, csak felnőtt jelenlétében meghallgatni.

Sajnos a kicsik is lehetnek áldozatai vagy tanúi egy bűncselekménynek. Akár tanúként, akár sértettként idézik fel az eseményeket, lelki sérülést okozhat újra átélni a borzalmakat, ezért az ilyen meghallgatást speciális szobákban végzik.
 
Virágok, játékok, színes ceruza

Az országban a nyíregyházi a tizenhetedik ilyen gyermekbarát meghallgatószoba, melyet pénteken adott át Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, dr. Vinnai Győző kormánymegbízott, Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere és a rendőr-főkapitányság megyei vezetője, Tarcsa Csaba dandártábornok.

A szobába bárki nyugodtan bevinné gyermekét, mert otthoni környezetben (a falakon virágok, a szőnyegen közlekedési játékot játszhatunk, az asztalon színes ceruzák várnak ügyes kezekre) lehet beszélgetni a kicsikkel, amit egy eldugott kamera rögzít, így a bent elhangzottak szolgálnak bizonyítékul a szakemberek számára.

Navracsics Tibor elmondta: statisztikai mutatók jelezték, hogy a gyermekként áldozattá válók alapvető bizalmi veszteséget szenvednek el. A velük szemben bűncselekményt elkövetők 80 százalékban a családból vagy a szűkebb ismerősök közül kerülnek ki. Fel sem merül a gyermekekben, hogy az ismerősök, rokonok nekik ártani akarnak, és sokszor hosszú ideig kénytelenek ezt a lelki terhet cipelni.

Azok a gyermekek, akik bűncselekmény áldozatai voltak, 30 százalékkal nagyobb eséllyel válnak maguk is bűnelkövetővé felnőtt korukra. A kihallgatás okozta traumától próbálják megóvni őket azzal, hogy a meghallgatás körülményeit gyermekbaráttá teszik.

Forrás: www.szon.hu