Nyíregyháza adósságának nagy részét átvállalják

Orbán Viktor miniszterelnök és Kovács Ferenc polgármester december 20-án, csütörtökön reggel Nyíregyházán a Polgármesteri Hivatalban tartottak sajtótájékoztatót a megyeszékhely adósságának átvállalásával kapcsolatban.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere a tájékoztatón elmondta, a választások óta sikerült a szabolcsi székhely hatalmas adósságállományát konszolidálni, és ez a szigorú gazdálkodásnak köszönhető, valamint annak, hogy minden adót behajtottak. A minszterelnökkel folytatott tárgyalással kapcsolatban megjegyezte, a nagy botrányt kavart, régóta húzódó szennyvízberuházásról is beszéltek Orbán Viktorral, aki "kutya komédiának" nevezte az ügyet, amely nem méltó Nyíregyházához.

Orbán Viktor miniszterelnök a várossal kapcsolatban elmondta: "A közhiedelemmel ellentétben Nyíregyháza nem szegény város". Ráadásul nem is gyenge, hanem "egy komoly erőközpontja Magyarországnak". Nyíregyháza szerinte is közel volt ahhoz, hogy belefulladjon a szocialisták által hátrahagyott adósságba, komoly teljesítménynek ítélte meg ennek csökkentését. Köszönetet mondott ezért a polgármesternek, a városvezetésnek, az itt élő embereknek, és kiemelte a vállalkozókat is, akik a befizetett adókkal hozzájárultak a sikerhez.

Az adósságrendezéssel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 229 településen teljes mértékben átvállalja a kormány az adósságot.  Nyíregyházáról szólva kiderült, a jelenleg 20 milliárdos adókeret a polgármesterrel való tárgyalás függvényében egyszámjegűvé redukálják. Dr. Kovács Ferenc így reagált a bejelentésre: "Nyíregyháza még soha, semmilyen kormánytól nem kapott ekkora segítséget!".

Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere azt is hozzátette, hogy az adósságátválallás kapcsán végre olyan fejlesztéseket is végrehajthatnak, amelyre eddig nem volt lehetőség. Kiemelten a munkahelyteremtés és a turisztika területére koncentrál, előbbinél megemlítette a LEGO tanműhely létrehozását, utóbbinál pedig a Sóstó fejlesztését. De csakugyan fontosnak tartja az infrastruktúra témakörét is, benne az utak és a sportcsarnok fejlesztésével.

Orbán Viktor miniszterelnök egyéként csupán Két megyeszékhelyen egyeztetett az adósságrendezésről, Salgótarján után Nyíregyházán tárgyalt a polgármesterrel. Ezt követően Nyírlugosra sietett, hogy beszédet mondjon az iskola udvarán található kispályás műfüves focipálya avatásán, amelyen jelen lesz Dzsudzsák Balázs futballista is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések