Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület sajtóközleménye 2012 szeptember 21. Az Autómentes Nap alkalmából az E-misszió Egyesület szeretné felhívni a figyelmet arra a már-már tarthatatlan helyzetre, amit az autóforgalom okoz a Sóstói-erdőben és környékén. 

 Nyíregyházán a Sóstó környékén megszokhattuk, hogy hétvégeken és ünnepnapokon egymás hegyén-hátán parkolnak az autók. Rendszerint elfoglalják a kerékpársávot, ráállnak a gyepre, és nem ritkán az erdőbe is beállnak gépkocsival. A felduzzadt gépkocsiforgalom nem csak számunkra kellemetlen, de a Sóstói-úton rengeteg erdei állat is elpusztul emiatt. - Nyilatkozta dr. Szigetvári Csaba, az egyesület projektvezetője. 

Az idei évben az Egyesület önkéntes erdőpásztorai 2012 márciusától heti rendszerességgel számolták a Sóstói-úton talált tetemeket. A megdöbbentő eredmények szerint 14 védett madárfaj 43 egyede, 6 védett kétéltű és hüllőfaj 66 egyede, és 8 emlősfaj 15 egyede pusztult el az autóforgalom miatt, nem beszélve a védett lepkék, bogarak sokaságáról. Az elütött védett állatok eszmei értéke fél év alatt meghaladta az egymillió forintot. 

 Az áldozatok között olyan ritkaságok is akadtak, mint az 50 000 forintos eszmei értékű szőröskarú denevér, és a közép fakopáncs, és az erdő Natura 2000-es jelölőfaja, a 10 000 forintos eszmei értékű nagy hőscincér több elütött példánya is megkerült. Nem kevésbé fontos, hogy ez alatt az időszak alatt legalább két őzet is elgázoltak, ami igen komoly baleseti kockázatot is jelent. 

 Az Egyesület ezért arra kér mindenkit, hogy a Sóstó környékének méltán népszerű látványosságait kerékpárral vagy tömegközlekedéssel közelítse meg. Az erdőben két hangulatos kerékpárút vezet, és a Sóstói-út kétoldali kerékpársávja is biztonságos közlekedést tesz lehetővé (ha nem parkolnak rajta az autók). 

Remélhetőleg a kisvasút újraindítása sem csak álom, és akár egy órányi hangulatos sétával is megközelíthetjük Sóstót a város felől. Aki pedig mégis az autót választja, mindenképpen figyelmesen vezessen, és tartsa be a Sóstói-út teljes hosszán érvényes 60 km/órás sebességkorlátozást, és a parkolás szabályait. 

 További információ: E-misszió Egyesület, dr. Szigetvári Csaba, email: szcsaba@e-misszio.hu, tel: 42/423-818 illetve 20/512-3311; www.sostoierdo.hu 

 Kató Marianna