Útravaló a Sóstói-erdőbe

Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület sajtóközleménye 2012 szeptember 23. Az E-misszió Egyesület "Sóstói-erdő - Erdőpásztor füzet" címmel 68 oldalas, fotókkal bőségesen illusztrált kiadványt készített a Vidékfejlesztési Minisztérium "Zöld Forrás" pályázati programjának támogatásával.

 Szinte érthetetlen, hogy Nyíregyháza legfontosabb kirándulóhelyéről, legértékesebb természeti kincséről, a város zöld szívéről, ahol generációk ismerkednek meg a természettel még sosem készült a nagyközönségnek szóló "útravaló" kiadvány. Fontosnak tartottuk, hogy mindenki megismerkedhessen az erdő életével, működésével, élővilágával, az erdő és ember kapcsolatával, az erdőgazdálkodás alapfogalmaival - és nem utolsósorban azokkal a problémákkal, amelyek megoldásában egyszerű "civil" erdőbarátként is tudunk segíteni. A kiadványnak véleményünk szerint ott lenne a helye mindenkinél, aki szereti és járja az erdőt, nyíregyházi iskola könyvtárában, minden, az erdővel közvetlen vagy közvetetten kapcsolódó intézménynél, és a várost vezető és irányító, döntéseket hozó személynél. – Nyilatkozta dr. Szigetvári Csaba, az egyesület projektvezetője.


A praktikusan kis méretű, de tartalmas füzet hátterében több éves ökológiai kutatómunka, erdészeti és természetvédelmi szervekkel való folyamatos egyeztetés, és számtalan közösségi-lakossági önkéntes akcióból leszűrt tapasztalat áll. Ilyen tekintetben a végeredmény valódi közösségi összefogás eredménye, hiszen a természetfotók, grafikák és egyéb illusztrációk túlnyomó részét is önkéntesek készítették.

A kiadvány bemutatására a 2012. szeptember 26-án 17.00 órakor, az Ózon panzióban(Nyíregyháza, Csaló köz 2.) rendezendő lakossági fórum keretében kerül sor.A kiadvány tartalmából:
- Az erdő, működése -  A tavaszi, nyári, őszi és téli Sóstói-erdő élővilága - A Sóstói-erdő természeti értékei - A fontosabb fafajok - Természetes és ültetvényszerű erdőállományok - Az erdőgazdálkodás gyakorlata, a fenntartható és nem fenntartható erdőművelés - Emberi erdőhasználat és annak a következményei - Szemét a Sóstói-erdőben - Közjóléti és természetvédelmi "létesítmények" a Sóstói-erdőben - Aktív részvétel, közösségi tevékenységek a Sóstói-erdő védelmében - Erdei kislexikon - Áttekintő térkép a Sóstói-erdőről - Fontosabb illetékes szervek feladatai és elérhetősége

További információ:
www.sostoierdo.hu - E-misszió Egyesület, dr. Szigetvári Csaba, email: szcsaba@e-misszio.hu, tel: 42/423-818 illetve 20/512-3311
A projektet a Vidékfejlesztési Minisztérium „Zöld forrás” programja támogatja.Kató Marianna

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések