Az E-misszió Egyesület várja az erdő és a természet barátait egy szombati éjjeli lepkelesre a Sóstói-erdőbe. A nyári éjszakákon az erdő tele van élettel. Mégis, legtöbben nem ismerjük a Sóstói-erdőnek ezt az arcát. A "Lepkék éjszakája" alkalmával úgynevezett fénycsapda segítségével úgy vonzzuk magunkhoz közel az éjjeli pillangókat és egyéb rovarokat, hogy nekik bántódásuk nem esik, viszont közelről megnézhetők és megvizsgálhatók. A program során lepkész biológus szakember segít majd ezeknek az éjjeli rovaroknak a megismerésében.A lepkék éjszakája nem csak érdekes élmény, hanem egyben tudományos felmérés is, ami az erdei ökoszisztéma jobb megismeréséhez járul hozzá. Az eddigi hasonló felmérések során mintegy 200 lepkefajt sikerült kimutatni a Sóstói-erdőből, melyek közt ritka, védett fajok és kártevők is vannak – nyilatkozta Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület projektvezetője.

A program részletei:
  • Időpont: 2012 június 9-én (szombaton) este 21:00-tól kb. éjjel 2 óráig.
  • Helyszín: Sóstói-erdő; a régi erdészház helyén kialakított pihenőhely. Megközelítése gyalog vagy kerékpárral lehetséges. A városból az Erdei Tornapálya felé kell elindulni az erdei kerékpárúton (kék jelzés), azt elhagyva kb. 500 métert kell menni tovább egyenesen a jelzett úton. A turistaút ezután derékszögben jobbra kanyarodik, a lepkeles helyszínére viszont egyenesen kell tovább haladni mintegy 50 métert, a régi erdészház helyére. Itt esőházikó, padok, kuka, tűzrakóhely is található.
  • Az érdeklődőknek érdemes úgy öltözni, hogy védve legyenek a szúnyogoktól, viszont rovarriasztó szerek használata ezúttal nem ajánlott (hiszen ezzel a lepkéket is távol tartjuk!). Érdemes zseblámpát is hozni.
  • Nagyobb vagy tartós eső esetén a program elmarad.

Az akciót a Vidékfejlesztési Minisztérium "Zöld Forrás" pályázati programja támogatja, a "Házi természetvédelem" projekt keretében.

További információ: a sostoierdo@e-misszio.hu címen, illetve a +36 42/423-818 vagy a +36 20/512-3311-es telefonon, Szigetvári Csabánál.