Bár a majális környéke lett az abszolút hőmérséklet-rekorder eddig májusban a néhol 33 fokkal, a meg-megeredő esők mutatták, hogy csak tréfálkozott az időjárás velünk. Az előző héttel ellentétben hétfőn erősen lecsökken a nappali hőmérséklet, és záporok várhatóak.


A hétfői napon a legmagasabb nappali hőmérséklet nem fogja meghaladni a 16 °C-ot, és egész napra zivatarok várhatóak északnyugati erős széllel kísérve a Dél-Dunántúlon. Nem árt kissé melegebb és vízhatlanabb ruhát ölteni a várható csapadék miatt, vagy legalább egy esernyőt magunknál tartani.

Kedden kezd melegedni az idő - bár a hajnal csípős lehet -, és átmenetileg többször is derültebb lehet az ég a nap folyamán, azonban egy-egy átfutó esőfelhő könnyen eláztathatja az óvatlanokat, így nem árt kézközelben egy esernyő. Mindazonáltal akár már 20 °C is lehet napközben, bár néha élénk szél is kísérheti a felhőszakadozást, ezért a hőérzetünk alacsonyabb hőmérsékletet érzékelhet a ténylegesnél.
Szerdán sem áll le a felmelegedés, aznap már akár 25 °C is lehet napközben, és egyre kisebb lesz a valószínűsége egy zápornak, zivatarnak - ugyanakkor az égbolt közepesen felhős lehet a nap folyamán, a szél erőssége viszont csökkenni fog.

A hét első felében gyenge hidegfronti hatás fog érvényesülni, ezért fejfájás, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet a front-érzékenyek körében. Az allergiások számára rossz hír, hogy az eperfafélék, nyír, gyertyán, platán, kőris, fenyőfélék, a szelíd- és vadgesztenyék szórják virágporaikat a levegőbe.

Főképp hétfőn kell számolnia a közlekedőknek a nedves utak miatt csúszásveszéllyel, ezért igyekezzenek a megszokottnál nagyobb követési távolságot hagyni az előttük haladó járműhez mérve. A széllökések ronthatják a gépjárművek menetstabilitását, így a nyílt területeken fokozottan figyeljenek az autóval közlekedők. 

forrás:www.pecsistop.hu