Nyíregyháza 2012-ben - Magyarországon először - elnyerte a „WWF Föld Órája Fővárosa” címet. Ezzel a nyíregyháziak ország-világ előtt bebizonyították a környezetvédelem melletti elkötelezettségüket. Ez az elismerő cím annak a mintegy háromezer nyíregyházinak köszönhető, akik regisztrációjukkal támogatták a kezdeményezést.

Közismert, hogy a Nyíregyházán élők elkötelezett hívei a környezetvédelemnek és a Föld megóvásának. Ezt már többször is bizonyították. 2011-ben a város Arany Hangya-díjat kapott, és kiérdemelte a Kerékpárosbarát település címet is. Az itt élők rendszeresen és nagy számban vesznek részt hulladékgyűjtési, szemétszedési, takarítási akciókban. A város részt vett a „TEszedd 2011 – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!” országos akcióban is.

Március 21-én pedig Nyíregyháza csatlakozott a WWF „Föld Órája” akcióhoz is. Dr. Kovács Ferenc polgármester úr és a városvezetés támogatásával városunk így fejezte ki elkötelezettségét a klímaváltozás elleni összefogás mellett, de Nyíregyháza ettől többet kívánt tenni, és indult a Föld Órája Fővárosa cím elnyeréséért.Az önkormányzat intézményeit és cégeit külön levélben tájékoztattuk és kértük, hogy az ott dolgozók magánszemélyként is csatlakozzanak, és beszéljenek erről a lehetőségről családjukban, baráti körükben is. Sőt, a pedagógusokat arra kértük, hogy a diákok és szülők körében is népszerűsítsék a kezdeményezést. Az óvodákban és bölcsődékben a szülők bevonását kértük. Még az Omega együttes is csatlakozott a „Föld Órája” mozgalomhoz a nyíregyházi koncertjén.

WWF Magyarország által április 18-án került sor a WWF Föld Órája Fővárosa verseny eredményének hivatalos bejelentésére. Az ünnepélyes bejelentés alkalmával beszédet mondott a Városházán Nyíregyháza polgármestere, Dr. Kovács Ferenc, és a WWF Magyarország Alapítvány igazgatója, Figeczky Gábor.