Megnyílt a T-Art Alapítvány nyíregyházi tárlata

Több mint százötven kortárs festészeti és grafikai alkotás látható a budapesti T-Art Alapítvány és a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központ közös tárlatán.

A Tenk László Munkácsy-díjas festőművész és felesége, Tenk Zsóka gobelinművész által 1990-ben létrehozott alapítvány célja, hogy alapot teremtsen egy kortárs képzőművészeti gyűjtemény számára. Az alapítvány küldetésével eddig mintegy 120 neves művész azonosult, akiknek adományaiból és ajándékaiból alakult ki a mára 500 darabból álló kollekció.


A nyíregyházi kiállításra 152 műtárgy érkezett, a közönség ezúttal többségében festészeti és grafikai művekből álló válogatást tekinthet meg - mondta el Tenk László az MTI-nek. A galéria földszintjén a festészeti, az épület emeltén pedig a másfélszáz alkotás nagyobb részét kitevő grafikai alkotások láthatóak, a galériához közeli Pál Gyula Teremben pedig egy vegyes anyagot szemlélhet meg a nagyközönség.
A kiállításon az egymásra rendezhetőség dominál, a papíralapú festészet kortárs remekeit, elsősorban akvarellek és pasztellek, míg a színes grafikus műfajt a litográfiák, szitanyomatok és rézkarcok képviselik - tette hozzá a festőművész. Tenk László közlése szerint a gyűjtés semmiféle stiláris megfontoláshoz nem kapcsolódik, az egyetlen válogatási szempont a minőség, illetve a mai művészet sokszínűségének bemutatása volt.A T-Art Alapítvány szakmai igényességét jelzi, hogy a gyűjtés mellett a kortárs művészek megismertetése és népszerűsítése érdekében katalógusokat és életműkönyveket jelentetett meg (Paletta-sorozat, Kugler-könyvek) neves művészettörténészek együttműködésével.
Az alapítvány a hazai és nemzetközi művészeti élet rangos intézményeiben rendezett kiállításokat, így például a Hadtörténeti Múzeumban, a szolnoki Damjanich Múzeumban, a győri Nemzeti Színházban vagy a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A gyűjtemény emellett bemutatkozott a hollandiai Amstelveenben, a németországi Dortmundban, az olaszországi Jesolóban, a kanadai Edmontonban és Calgaryban is.
A kiállítás június 24-ig tekinthető meg a nyíregyházi Városi Galériában.
 

Forrás:www.infonyiregyhaza.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések