A Kormányablakok számát meg szeretnénk tízszerezni

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Államigazgatási Kollégium 2012. április 20-án tartotta soron következő ülését, melynek meghívott vendége Dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára volt, aki a közigazgatás átalakításáról, és a járásokról tartott előadást.

- Hogyan döntik el, mely feladatkörök hová fognak kerülni 2013-tól?
- A mostani átalakításnak nagyon egyszerű a logikája: az államigazgatási feladatokat az állam, a helyi igazgatási feladatokazt pedig továbbra is az önkormányzatok, valamint a jegyzők lássák el. A pillanatnyi egyeztetések alapján kb. 80 feladat kerülne át a járási Kormányhivatalokhoz. Azok a feladatok, amelyek inkább helyi önkormányzati szinten oldhatóak meg gyorsabban, könnyebben, azok maradnának. járásokkal kapcsolatban nagyon hosszú társaldami egyeztetés folyt, mindenkinek lehetősége volt rá, hogy elmondja saját véleményét. Közel 800 települési vélemény érkezett be a járási rendszer átalakításához a konzultáció során, ezeket igyekeztünk a legnagyobb mértékben figyelembe venni.

- Hány Kormányablakkal lesz több 2013-tól?
- A Kormányablakok számát körülbelül meg szeretnénk tízszerezni, ez úgy valósulhat meg, ha a jelenlegi okmányirodáknak a feledatkörei, ügykörei is kibővülnek, hiszen páruzamosan kell az állampolgárok segítségére lenni. Úgy tervezzük, hogy ahol eddig Okmányirodát látott valaki, ott 2013.január 1-től Kormányablakot fog látni. Nyíregyházán többek között azt is vizsgáljuk, hogy a vasúti váróterem egy része miként alakítható át Kormányablakká.

- Mikorra várható végleges döntés?
- Jelen pillanatban még a Parlamentben folyik a vita arról, hogy mely hatáskörök hová kerüljenek - ezek egy része egyébként törvényben, kormányrendeletben, vagy jogszabályban van rögzítve. A következő 1-2 hónapban már mindenki pontosan láthatja, hogy hol vannak a járások határai és a járási székhelyek. A különböző intézményeknek, iskoláknak a járásokhoz történő átadásáról idén október 31-ig kell megállapodni. Amennyiben ez nem történik meg, november 15-ig a megyei Kormányhivatalok vezetői egyoldalú döntéssel eldönthetik, hogy hogyan történjen meg a vagyonmegosztás. Ha ezt az önkormányzatok sérelmesnek tartják, akkor bíróság előtt még megtámadhatják. De az év utolsó két hónaja alavetően abban a szellemben fog eltelni, hogy mindenki mindent tud, minden írásba van foglalva. Ezzel biztosítjuk azt, hogy a kórházakban az ellátás folyamatos legyen, az iskolákban a folyamatos legyen, és mindenhol máshol is az ügyintézés folyamatosan működjön.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések