A hét végén elkezdődnek a ballagások, a megyében több ezer diák búcsúzik el az alma matertől. A fiatalok életének egy fontos szakasza zárul le ezzel, melyet a család anyagi helyzetétől függően kisebb-nagyobb ajándékokkal köszön meg a rokonság.

A könyv továbbra is a legnépszerűbb ajándékok egyike. Az egyik belvárosi könyvesbolt Nyíregyházán gazdag kínálattal és akciós árakkal igyekszik becsalogatni a vásárlókat.

– A ballagó diákoknak ideális meglepetés a könyv, főleg, ha olyan irodalmat választ az ajándékozó, amit később, további tanulmányai során is haszonnal forgathat a tizenéves fiatal. Igen népszerű és keresett például a Mi világunk-sorozat, illetve a hasonló tartalmú ismeretterjesztő kiadványok. Egy közeli barát, barátnő, rokon, aki jól ismeri az ünnepelt érdeklődési körét, inkább regénnyel, humoros, érdekes „különlegességgel” kedveskedik ilyenkor – meséli Tordainé Bezdán Krisztina eladó, hozzátéve: a vásárlók többsége rendkívül árérzékeny, hajlandó kicsivel többet fizetni egy tartalmasabb, esztétikusabb könyvvért, de csak bizonyos összeghatárig. – Sokan rögtön az akciós kínálatot kezdik böngészni, amikor betérnek hozzánk. Mindig elmondom: ha nem sikerült eltalálni a megajándékozott ízlését, vagy már hever egy ugyanolyan könyv a polcán, a blokk ellenében szívesen kicseréljük egy másik olvasnivalóra.
Háznál ünnepelnek vagy étterembe ballagnak a ballagók

– Szinte minden asztalunkat lefoglalták már május 4. és 5-re a ballagások alkalmából – mondta el érdeklődésünkre az idén jubiláló nyíregyházi Stella Rose étterem tulajdonosa, Braunné Csernus Judit. – A rendezvénytermünk és a klasszikus éttermi részek jóízű (falatok mellett zajló) beszélgetésektől és sűrű pohárkoccintásoktól lesznek hangosak e napokban, 10-20 fős baráti társaságok és családok egyaránt érkeznek majd hozzánk. A virágokat és az ünnepi tortákat a vendégsereg hozza, mi az ételeket és italokat szolgáltatjuk. Tagadhatatlan, hogy a számlát fizető megrendelők (általában a szülők) számára nem csupán az fontos, mi kerül terítékre, hanem az is, hogy mindez mennyibe kerül, így nem véletlen, hogy sokan a 4 személyes sültes tálakat preferálják.

Előszeretettel fizetnek cafetériás utalványokkal (SZÉP Kártya, Erzsébet és Sodexo utalvány, Üdülési csekk stb.), amelyek fogadására szerencsére idejekorán felkészültünk. Házhozszállításos ételrendelésünk is bőven akad a ballagási szezonban, az ünnepi pillanatokban ugyanis az édesanyáknak és a nagymamáknak is a vendégek mellett van a helye. Sarokba dobják hát a kötényüket, és inkább megrendelik tőlünk a hidegtálakat, salátákat, így nem maradnak le egyetlen emlékezetes pillanatról sem – mesélte a Stella Rose étterem vezetője.
A készpénznek örülnének

Vass Dzsenifer, aki a Vasváriból ballag idén így vélekedik: – Én nem igazán szeretnék semmilyen ajándéktárgyat. Se ékszert, vagy ruhát, inkább a készpénznek örülnék – mondja. Barátnője, kalapos Eszter is hasonlóképp gondolkodik: – A pénz jól jönne. De igazság szerint egy laptopnak is örülnék, hasznos lenne a továbbtanulás miatt is – nyilatkozták a Vasváris lányok.